A COVID koronavírus okozta járványhelyzet miatt a MAZS Alapítvány programjainak személyes ügyfélfogadásai átmenetileg szünetelnek: szociális munkásainkat és családgondozóinkat telefonon és emailben lehet elérni. Ápolási és gondozási szolgáltatásait az Alapítvány zavartalanul folytatja.

Szolgáltatásaink

A  MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja otthoni szolgáltatásokat nyújt a zsidó származású holokauszt túlélőknek, ezzel lehetővé téve, hogy a saját otthonaikban kellő méltósággal, a lehető legjobb életminőségben éljék életüket. A MAZS Alapítvány ehhez rendkívüli segély céljából, a Claims Conference “Nácizmus Által Üldözött Túlélő Embereket Segélyező Programjából” kapja a finanszírozást az Amerikai Egyesült Államok kerületi bíróságának döntése szerint a Holokauszt Túlélők Szövetségének svájci bankokkal szembeni perének ítélete alapján.

Az Alapítvány ezt a tevékenységét támogatója, a Claims Conference, szabályrendszere alapján és folyamatos ellenőrzése mellett végzi. A Claims Conference által előírt kritérium rendszer alapján a támogatások nem egyéni, hanem közösségi kárpótlás címén érkeznek; tehát nem alanyi jogon járó juttatásokat, hanem a rászorultság elvét követve szociális szolgáltatásokat nyújthatunk klienseinknek. A támogatás minden esetben valamilyen szociális szolgáltatás, nem pedig készpénz.

A MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja által biztosított szolgáltatásokat két nagy csoportra lehet osztani; a támogatottak jövedelmétől függő és a támogatottak jövedelmétől független szolgáltatások csoportjaira.

A MAZS Alapítvány az otthoni szakápolás területén számos partnerrel dolgozik, akik a szolgáltatáshoz szükséges ápolónőket és a gyógytornászokat biztosítják. Házi gondozásban és takarítási szolgáltatásban szintén partnerek közreműködésével történik a támogatottak igényeinek kielégítése, a szolgáltatások megvalósítása.

A támogatottak jövedelmétől függő szolgáltatásokat, a nagyon rossz körülmények között élő, rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkező klienseink kapják. Forrásainkat az adományozó előírására és szakmai tudásunk szerint elsősorban ezen rászoruló emberek támogatására fordítjuk. Ezek a szolgáltatások nem alanyi jogon járnak, hanem rászorultság alapján adhatók.

Az alábbi jövedelemfüggő szolgáltatásokat tudjuk nyújtani:  

 • Gyógyszerköltségek támogatása
 • Gyógyászati segédeszközhöz támogatás
 • Rezsiköltségek támogatása
 • Élelmiszersegély
 • Taxi közlekedés támogatása azon klienseink számára, akik állapotuk miatt igazoltan nem tudnak tömegközlekedést használni   
 • „Body Guard” életvédelmi távfelügyeleti rendszer
 • Kisebb lakásjavítások

A jövedelemtől nem függő szolgáltatásokat azoknak a klienseinknek is tudjuk nyújtani, akik rendezettebb anyagi körülmények között élnek. Azonban, a jövedelemtől nem függő szolgáltatások esetében sem azonnali és automatikus a segítségnyújtás. A szolgáltatás megkezdését minden esetben megelőzi egy részletes beszélgetés a szociális munkással, melynek során pontosan körvonalazódik, hogy milyen segítségre és heti hány órában van szükség.

Az alábbi szolgáltatásokra való jogosultság nem függ a jövedelemtől:

 • Otthoni szakápolás
 • Házi gondozás
 • Takarítás
 • Szocializációs és közösségi programokban való részvétel