A COVID koronavírus okozta járványhelyzet miatt a MAZS Alapítvány programjainak személyes ügyfélfogadásai átmenetileg szünetelnek: szociális munkásainkat és családgondozóinkat telefonon és emailben lehet elérni. Ápolási és gondozási szolgáltatásait az Alapítvány zavartalanul folytatja.

Korábbi programjaink

Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor

Szarvas 1990-ben indult útjára. Szarvas immár kulcsszó, jelkép, félreérthetetlen fogalom a kelet-európai, és főleg a magyarországi zsidóság számára. Szülők, akik egykor táborozók vagy madrichok (csoportvezetők) voltak, ma gyermekeiket küldik hozzánk, és az ő történeteiken keresztül élik át újra egykori felejthetetlen élményeiket. A közösségi életben megannyi szervezet és kreatív kezdeményezés mondhat magáénak olyan vezetőket, akik a Szarvasi Táborban tanulták meg a zsidó közösség iránti elkötelezettséget és a zsidó hagyományok továbbadásának fontosságát.

A Nemzetközi Szarvasi Zsidó Ifjúsági Tábor a MAZS Alapítvány keretei között működött egészen 2019-ig.

Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program (Women’s Health Empowerment Program)

Az emlődaganat Magyarországon a vezető női halálozási okok között szerepel, évente több mint kétezer áldozatot követel. A körülbelül 75.000 magyar emlőműtött száma sajnálatos módon évente további 8.100 újonnan diagnosztizálttal emelkedik. Az ijesztő számok ellenére a magyar nők részvétele az ÁNTSZ által szervezett hivatalos emlő-szűrésen meglehetősen alacsony.

A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program 2006-2018 között működött, két nemzetközi szervezet a Susan G. Komen for the Cure® és az American Jewish Joint Distribution Committee támogatásával. A program legfőbb célja a mellrák elleni küzdelem, a nők minél szélesebb körű tájékoztatása, illetve az érintettek minél hatékonyabb támogatása. Az egészségmegőrző program fő tevékenységeként felvilágosító előadásokat szervezett egészséges nők számára, kiadványokat jelentetett meg, és saját honlapján illetve a facebook oldalán felületet biztosított szakemberekkel való konzultációra egészséges és a betegségben érintett nőknek egyaránt. Segítséget nyújtott önsegítő csoportoknak, melyek gyógyuló és gyógyult betegeknek nyújtanak pszicho-szociális támogatást. Betegszervezetek szaktudására alapozva helyi civilszervezetekkel, szakemberekkel és állami szervezetekkel dolgozott együttműködésben. 2007 és 2016 között az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” elnevezésű kampány keterein belül a Nyílt Társadalom Intézettel partnerségben elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetű közösségekben élő nőknek szervezett szűrésekkel egybekötött egészségmegőrző és felvilágosító programokat. Az “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” kampány-sorozat 50 hátrányos helyzetű vidéki helyszínen rendezett emlőszűréssel és felvilágosítással egybekötött közösségi alapú egészségnapokat. 66 partner közreműködésével, kb. 15.000 fő részvételével 6.000 mammográfiás szűrővizsgálatot és 8.000 egyéb vizsgálatot tartottak. A Női Egészségmegőrző Program örökségét az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület viszi tovább.

Tovább a programról itt: Női Egészségmegőrző Program.

MORE Zsidó-Roma Ifjúsági Vezetőképző Tréning

A MAZS Alapítvány a Dr. Ámbédkar Iskola partnerségében, a Norvég Civil Alap és az EUJS társfinanszírozásával MORE Roma- Zsidó Ifjúsági Vezetőképző Tréninget szervezett 2014. októbere és 2016. májusa között.

A program keretében budapesti és vidéki zsidó és roma fiatalokból álló trénerek az oktatási ciklus minden második péntekén, 20 hónapon keresztül tréninget tartott a sajókazai és alsózsolcai Dr. Ámbédkar iskola főképpen roma származású 10. osztályosainak. A program zárásaként megalakult az Ámbédkar Ifjúsági Egyesület is. A programban használt oktatási anyagokról módszertani kézikönyv készült, mely itt megtalálható.

A mélyszegénységben élő, sérülékeny közösségekben az ilyen típusú programok erősítik a fiatalok önértékelését és önbizalmát, hozzájárulnak az identitásuk pozitív megéléséhez, javítják a kommunikációs és konfliktuskezelési stratégiáikat, és csökkentik a lemorzsolódás és az elkallódás lehetőségét, valamint javítják az iskolai teljesítményt.

A jelenleg Miskolcon működő Dr. Ámbédkar Iskola legfőbb törekvése az, hogy segítsen a vonzáskörzetében élő gyereknek bennmaradni az iskolarendszerben, és eljutni legalább az érettségiig.