Koronavírus járvánnyal kapcsolatos új intézkedések:

A járványügyi helyzettel kapcsolatos újszerű intézkedések december 11-ig érvényben lévő összefoglalója:
  • Ismét érvényes a védett vásárlói idősáv szabálya: bizonyos idősávban csak az idősebbek vásárolhatnak november 24-től. Hétköznaponként 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén 08.00 óra és 10.00 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba. Ugyanakkor ők a nekik fenntartott vásárlási idősávon kívüli más időpontban is szabadon vásárolhatnak ezen üzletekben.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
  • Ingyenes a közterületi parkolás az egész országban, a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes (este 7 órától reggel 7 óráig)
  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, bizonyos kivételekkel mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek – tehát kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban – és november 11-től a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein is.
  • Minden gyülekezés tilos, általános rendezvénytilalom lép életbe, mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális- és sporteseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
  • Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.
  • A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
  • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
  • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
  • Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. A november 15-én megjelent Kormányrendelet szerint, a köznevelésben a digitális munkarendben részt vevő diákok és tanárok ingyenes internet-szolgáltatást vehetnek igénybe 30 napra. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak az óvintézkedések fenntartása mellett, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.
  • Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. A növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomások (szűrőbuszok) is szolgálatba álltak, ezeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni.

További és részletes információ itt: https://koronavirus.gov.hu/aktualis